Gerard Engel (Bokaal)

Alle wedstrijden, (op Beukers, Langeraar en Langedijk na) doen mee om de strijd voor de Gerard Engel Bokaal. 

Maar wie was Gerard Engel nu eigenlijk?

Gerard was één van de grondleggers van Beddenracevereniging Bedspecial.

Gerard Engel

  • ingenieur,
  • polsstokspringer;
  • beddenracer.

Maandag 26-04-2010 overleed Gerard Engel op 57-jarige leeftijd. Hij was opgeleid op de landbouwuniversiteit van Wageningen en had dus de officiële status van landbouwkundig ingenieur. Met dat papiertje op zak vestigde hij zich als hovenier in Sint Maarten, later in Sint Maartensvlotbrug. Toch kende iedereen Gerard Engel in Sint Maartensvlotbrug en wijde omgeving beter in de hoedanigheid van polsstokspringer en beddenracer.

Sport

Sport was zijn passie en tientallen jaren reisde het circus van Gerard Engel langs alle kermissen, dorpsfeesten en andere festiviteiten om de boel op stelten te zetten.

Op de gekste tijden – soms in het halfdonker - kwam je Gerard nog tegen, liggend op een bed naast een jongen of een meisje om te trainen voor de volgende beddenrace. Na verloop van tijd kwam door het kanoverhuurbedrijf nog bij. Tegenover zijn huis lagen de kano’s uitgestald die voor Jan en alleman te huur waren.

Ziekte

Toen er een ernstige ziekte bij Gerard Engel werd geconstateerd gooide hij er sportief gezien nog een flinke schep bovenop. Om tegenwicht te bieden aan de venijnige chemokuren stapte hij elke dag flink ingepakt tegen de kou in de kano en maakte zijn rondje door de Egalementsloot en het kanaal.

En alsof het nog niet genoeg was, was Gerard ook geregeld op ijsbaan De Meent in Alkmaar te vinden.

De laatste jaren woonde Gerard Engel samen met zijn vriendin Marian de Boer en haar dochter Tiffany in Sint Maartensvlotbrug.

Alle behandelingen mochten uiteindelijk niet baten en zoals Gerard het zelf zei: “Deze wedstrijd kon ik niet winnen.”


Geschreven door Jan Kooij

Bron: Dorpskrant de Uijtkijk

Gerard Engel met zijn vriendin Marian de Boer

foto Dorpskrant de Uijtkijk