Home » Hoe en waarom

Hoe en waarom

Om met een bed te kunnen racen zijn per bed twee deelnemers nodig. De ene beddenracer stuurt het bed, de andere beddenracer loopt achter het bed en probeert het bed zo snel mogelijk voort te bewegen door het bed aan de de handgrepen die aan de achterzijde zijn bevestigd voort te bewegen.. Tijdens het racen wisselen stuurman en loper elkaar af. De loper springt op het bed, gaat naast de stuurman liggen en de stuurman beweegt zich naar de achterkant van het bed en neemt het lopen over. Wisselen van positie gebeurt terwijl het bed in beweging blijft. Het is de bedoeling dat het bed ook tijdens het wisselen van bestuurder en loper een zo hoog mogelijke snelheid behoudt.

De loper voert feitelijk telkens een interval-hardlooptraining uit van een beperkt aantal passen. De goede hardlopers zijn zeker in het voordeel en kunnen hoge snelheden behalen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de stuurman bedreven is in de stuurmanskunst. Immers de echte atleten behalen tijdens een wedstrijd snelheden van soms wel 30 tot 35 kilometer per uur.

Voor het beddenracen wordt gewoon gebruikt gemaakt van de openbare weg. Tijdens wedstrijden wordt een parcours uitgezet en wordt een deel van de openbare weg, gelet op de hoge snelheden die worden bereikt, afgezet.

Toen het beddenracen nog in de kinderschoenen stond werden de bedden gemaakt van echte stalen beddenframes, maar tegenwoordig wordt er, net als bij andere sporten, gebruik gemaakt van onder andere aluminium. Dit om er voor te zorgen dat het bed zo licht mogelijk is en het gemakkelijker wordt hoge snelheden te halen.